Okulumuzun Tarihçesi

24.04.2017 2531

      OKULUMUZUN TARİHÇESİ

             Bu mahalleye Saçaklı isminin verilmesi hakkında şöyle bir efsane anlatılmaktadır. Burada Maraşlı bir bilim adamı bir medrese açmış ve birçok öğrenci bu medreseye devam ederken bilim adamı bir öğrenciyi bir müddet inceledikten sonra bir gün bu öğrenciyi yanına çağırtarak bu halinin sebebini sorar. Öğrenci  "Hocam ben o zamanlar Hızır Aleyhisselam´ ı görüyorum." der. Hoca da " Hızır Aleyhisselam´ a söyle bana da görünsün der. Öğrenci bunu Hızır Aleyhisselam´ a söylediğinde " Hocan çok şık." der. Bunun üzerine hoca sarığının kenarlarında saçaklar bırakır ve biraz da köhne giyinmeye başlar. Hocanın giyiminden ve sarığındaki saçaklardan dolayı adı da Saçaklı Hoca diye anılmaya başlamıştır. Hocanın ismne izafeten de mahalleye Saçaklı Mahallesi adı verilmiştir. Mahalle 1933 yılına kadar mezarlık olup Asri mezarlık yapıldıktan sonra burası imara açılmış olup mahalle bu günkü haline gelmiştir. Karayılan Caddesinin başında bulunan Aygır Deposunun 1951 yılında kaldırılmasından sonra mahallenin ismine izafeten Saçaklı İlkokulu olarak eğitim öğretime başlanarak önemli bir kültür merkezi haline gelmiş ilk Başöğretmeni Nurettin Altuğ adında değerli bir öğretmendir.

          1959 yılında M. Doğan Özkarslı ( Başöğretmen)  olarak atanmış ve Başöğretmenin çabaları ile 1964 yılında hayırsever Aliye ve Ömer BATTAL adlı karı kocanın yardımları ile okulumuzun binası tamamlanmıştır. 2000 yılında yapımı tamamlanan kaymakamlık binası 2005 yılında kaymakamlığın başka bir binaya taşınmasıyla bina Aliye Ömer Battal İlköğretim okuluna devredilmiştir. Okulumuz  2011-2012 eğitim öğretim yılında 4+4+4 eğitim sistemine geçilmesiyle ilkokul ve ortaokul olarak ayrılmıştır. Kaymakamlık binası olarak kullanılan B Blok İlkokul; eski bina ise Ortokul olarak ayrılmıştır. Okulumuz halen 15 dersliği ve 2 okul öncesi dersliği olmak üzere 17 derslikte eğiitm ve öğretime devam etmektedir. Ayrıca okulumuzda 1 adet okuma salonu, 1 adet toplantı salonu, 3 adet idari oda, 1 adet öğretmenler odası, 1 adet rehber öğretmen odası, 1 adet kantin ve 1 adet mutfak bulunmaktadır.

Aliye BATTAL Kimdir? 

           Aliye Hanım 1915 Yılında GAziantep´ e bağlı Çarpın köyünde doğmuştur. Babası Çarpın Köyün´ den Şıh Osman Ağanın oğlu Abdulkadir ÇENGEL, annesi Zade Sadık Bey´in kızı Fatma Hatun´ dur. 1934 yılında Ömer Battal İle evlenmiş ve 1960 yılında kalp hastalığından vefat etmiştir. 

 

Ömer BATTAL Kimdir?

Ömer Bey 1900 yılında Gaziante´ te doğmuştur. Babası Koca Battalzade Hacı Osman BEy´in oğlu Mehmet Bey´dir. GAziantep Rüştiyesindei tahsilinden sonra İstanbul´ da makinistlik yapmış daha sonra Gaziantep buz ve elektrik fabrikası başmakinistliği görevini yürütmüştür. 16 Mart 1963´ te tansiyon sebebiyle vefat etmiştir.

24-04-201724-04-2017